Uit de vijftiende eeuw

Uit de stadsrekening van 1426 blijkt dat het pand ‘Het Schaeckberd’ oorspronkelijk een burgerwoning moet geweest zijn, dat kort nadien werd omgebouwd tot privébrouwerij. Aangezien de eigenaars van deze brouwerij Het Schaeckberd in die periode ook de daarnaast gelegen stadsbrouwerij De Vijfhoek in handen hadden, werden beide panden voor een periode samen gevoegd, tot de rechten van de stadsbrouwerij weer verkocht werden aan andere brouwers en beide brouwerijen privatiseerden.

Enkele jaren later, in 1606, werd Het Schaeckberd zéér grondig verbouwd en terug opgetrokken in de huidige Vlaamse Renaissancestijl. Daaraan herinneren nog steeds de jaarankers die de gevel sieren! Het Schaeckberd, toen vaak ook Dambord genoemd, groeide in de 17e en 18e eeuw uit tot een belangrijke, prestigieuze brouwerij. Het daarnaast gelegen steegje werd in die tijd nog geflankeerd door hoge gebouwen.

Van stadskantoor tot congres ruimte

Centraal binnen het perceel was er een open binnenkoer, welke nu nog steeds als patio gebuikt wordt.

Op het gelijkvloers werd gebrouwen. Het eerste verdiep was ingericht als ontvangstruimte waar het brouwersgezin voorname gasten op gepaste wijze ontving in het grote salon, en helemaal bovenaan bevond zich het kantoor van de brouwer. Om te kunnen brouwen, werd vanuit de Nete via de Brouwersvliet water tot aan het pand gevoerd.

De gebouwen werden in 1912 door de stad aangekocht, maar kort daarna brak WOI uit en bracht een verwoestende brand dit gebouwencomplex in een erbarmelijke staat. Het gebouw werd wederopgebouwd in de eerste helft van de jaren ’30, en werd door de jaren heen als stadskantoor verder verbouwd en aangepast in functie van de noden.

Zo wordt het pand momenteel herbestemd tot Congres ruimte, Co-Work en Corporate Hubs, waarbij de rode draad doorheen de geschiedenis van het pand om ‘mensen samen te brengen’ bewaard wordt in het project Constant.

Constant-Lier.com gebruikt functionele cookies om uw bezoek optimaal te laten verlopen. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden.